Theodor juniormester – sterk laginnsats i ØM

I seks runder så Theodor Holter (18) uslåelig ut. Så buttet det – men fjerdeplassen og juniortittelen var hans. Også laginnsatsen var upåklagelig, med våre spillere på de tre nærmeste plassene bak Theodor.

Ingen tvil om at vår regjerende klubbmester mente alvor under Østfoldmesterskapet i hurtigsjakk på hjemmebane i Rakkestad lørdag. Fra første parti på formiddagen så Theodor konsentrert ut – og etter seks runder tronet han alene på topp i turneringen med full pott og halvannet poengs forsprang til nærmeste konkurrent. Med besluttsom mine og god kontroll på både klokka og variantene sopte han med seg helpoeng fra sterke motstandere som Harry Andersen, John-Olav Njå, Raad Mirza og klubbkamerat Halvor Hartvig.

Theodor med pokalen som vinner av juniorklassen, sammen med Fredriksstad-spillerne Avduraim Dogani (dobbeltvinner) og Øystein Leif Olsen, som la beslag på de to øverste plassene.

Kunne det vare? I et halsbrekkende jag etter poeng på de tre siste rundene, ble det bråstopp for unge Theodor og tre tap, blant annet mot turneringsvinner Avduraim Dogani. Tre Fredriksstad-spillere snek seg forbi på oppløpet, men 6 poeng og fjerdeplass var likevel et kjemperesultat av IØSS-spilleren som var forhåndsrangert som nummer 16 i feltet på 27 spillere.

Og ØM-tittelen for junior i konkurranse med flere skarpskodde unggutter fra Fredriksstad Schakselskap, var ikke noe dårlig plaster på såret.

Halvor mot Theodor.

Rakkestad Avis hadde et intervju med 18-åringen på sin nettside mandag. Her sier Theodor at han gjorde det mye bedre enn forventet, og at han hadde en del marginer på sin side.

– Jeg synes spillet satt veldig godt hele turneringen, også de tre siste rundene selv om det ble tap, forteller unggutten til RA.

Lagkameratene lot seg tydeligvis inspirere. Shemsi Rukovci tok femteplassen med samme poengsum som Theodor, og vant deres innbyrdes oppgjør, men ble dømt etter på kvalitetsberegning. Halvor Hartvig (sjetteplass og seier i gruppe B) og Dag Andersen (sjuende) fulgte opp med 5,5 poeng på de 9 rundene. Vårt bimedlem Odd Andersen hadde også ganske god fart på brikkene og endte på 12. plass med 5 poeng.

Shemsi Rukovci jobbet seg oppover i feltet og endte på femteplass, etter å ha tapt dette sisterundepartiet mot turneringsvinner Avduraim Dogani.

Alt i alt: Flott innsats av hele Indre-gjengen i et vellykket fylkesmesterskap i hurtigdisiplinen. Partiene ble spilt med 10 minutter per spiller og fem sekunders tillegg per trekk. Dette er en velprøvd og godt egnet tidskontroll når man skal gjøre unna ni runder på en lørdag, uten å ta for mye av kvelden til hjelp.

Lokalene i Frivillighetssentralen i Rakkestad sentrum egnet seg godt til sjakk, og frivillige sørget for ypperlig kantineservice med salg av vafler, påsmurte rundstykker, pølser, kaffe og mineralvann til overkommelige priser. Arrangementet gikk på skinner, i en avslappet og gemyttlig atmosfære.

Mot Dogani i sjuende runde gikk Theodor på sitt første tap. Selv etter dette ledet han turneringen, men han tapte også de to siste rundene.

Etter sigende hadde det ikke funnet sted en sjakkturnering i Rakkestad på 40 år, og dette ØM viste vel at det var på høy tid. Ikke bare ligger jordbruksbygda midt i Østfold, det er også sjakktradisjoner her som kanskje ikke så mange vet om. På siste halvdel av 70-tallet ble laget fra Bergenhus skole to år på rad norgesmester for skolelag, en historikk Sarpsborg Sjakklubbs formann og myndig turneringsleder for ØM, Ole Kristian Førrisdahl, ga en livfull orientering om underveis. Førrisdahl er selv oppvokst i Rakkestad. Mesterspillere som Erik Høidahl og Øivind Johansen er også fostret i denne bygda.

Vårt bimedlem Odd Andersen, bosatt på Tomter, er en gammel ringrev på sjakkbrettet. Han rodde seg greit i land med en 12. plass blant de 27 deltakerne.

Sarpsborg Sjakklubb sto for arrangementet, i samarbeid med en klubb som er i oppstartfasen i Rakkestad.

Til slutt tar vi med at Avduraim Dogani fra Fredriksstad gikk til topps i turneringen med 7,5 poeng. Han ble dermed østfoldmester totalt og i senior (over 50 år). På de neste plassene fulgte klubbkameratene Øystein Leif Olsen (østfoldmester i nestor, over 70 år) på 7 poeng og Raad Mirza på 6,5.

Dag Andersen spilte hele fem remiser, men tapte bare ett parti og endte på sjuendeplass. Her mot Sarpsborgs Sigmund Lunde i sluttrunden (remis).

Deretter fulgte altså en hel kvartett fra Indre Østfold Sjakkselskap. Både artig og oppmuntrende å se at vi kan hevde oss i samlet tropp i ganske godt selskap.

D.A.

Se turneringsresultatene her: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Ostfoldmesterskapetihurtigsjak2019-SarpsborgSjakklubb