Klubbmesterskapet 2022 er i gang – sju mann i tet

20 spillere er med i kampen om klubbmestertittelen i Indre Østfold Sjakkselskap i 2022. Og etter at fire av de ti rundene er unnagjort, har vi hele sju spillere i delt ledelse med 3 poeng!

Tenk at det har gått to år, og vel så det, siden vårt forrige klubbmesterskap ble avbrutt etter tre runder. Tirsdag 3. mars 2020 ble den foreløpig siste spillekvelden. Hvem kunne ane at det skulle gå nesten to år før turneringsleder (og deltager) Jens Tore Fremmegård på nytt kunne sette opp en klubbmesterrunde på Frivillighetens hus?

Samfunnet stengte ned 12. mars 2020. Serieavslutningen mot Lillestrøm søndag 7. mars ble spilt som planlagt, så var det stopp.

Humøret er som vanlig på topp etter at klokkene er satt i gang i 4. runde tirsdag 22. mars. Nærmest ser vi toppoppgjøret mellom Jan Sørgjerd (de hvite brikkene) og Abishan Arulmaran, som ser ut til å ha fått en lys idé. Og faktisk spilte han så bra at Sørgjerd måtte kjempe lenge og hardt for remisen. Bortenfor dem spiller Odd Andersen (hvit) mot Milan Dikic, deretter ser vi Andreas Aalholm Davidsen (hvit) mot Lucas Stigenberg. I alt ble det spilt på åtte bord denne kvelden.

Etter korona kommer … Konrad!

I fjor høst våknet livet i klubben så smått til igjen, og det ble arrangert en hurtigsjakkturnering med god deltagelse. Denne vinteren har også seriespillet gått noenlunde etter planen, bortsett fra at dobbeltrunden i januar ble utsatt til midten av mars. Heldigvis kunne vi komme i gang med klubbmesterskapet i langsjakk i februar.

Og jeg vil våge påstanden at dette er den beste og mest interessante mesterskapsturneringen vi arrangerer i klubben på kanskje 20 år og vel så det. Turneringen spilles etter Konrad- prinsippet, som vil si at hver runde settes opp etter hvem som møter opp. Det er altså lov å være med selv om man ikke spiller alle rundene, og som en ekstra liten gulrot har man to forfallsremiser.

Tanken er å få med flest mulig deltagere, og det har vi da lyktes ganske bra med. Til nå har 20 spillere sittet ved brettet i én eller flere av de fire rundene, og ni av deltagerne har spilt samtlige runder så langt. På det meste har vi vært 18 spillere samlet til en runde. Ni brett; jeg kan knapt huske sist vi var så mange i et Indre Østfold-mesterskap i langsjakk.

Og gjett to ganger: Det er fortsatt ikke for sent å bli med i turneringen, selv om du ikke har spilt en runde til nå. Bli medlem eller bi-medlem, og bli med på moroa!

Jan Sørgjerd (t.h.) er en aktiv deltager på klubbkveldene etter at han meldte overgang fra Nordstrand, og har vært en solid og pålitelig førstebordspiller på serielaget vårt i vinter. Her holder han greit remis mot Nittedals Magnus Digernes på biblioteket i Nittedal forrige helg. IØSS vant sisterundeoppgjøret 3-1.

Ledergruppe på sju

Ganske vid aldersfordeling er det i årets klubbmesterskap; fra de ivrige puttene Emanuel Lindhagen og Tobias Karlsrud til vitale veteraner som Audun Aamodt og Odd Andersen. Noen nye ansikter har funnet veien til klubben, hvilket er meget gledelig – og like gledelig er det at andre har funnet veien tilbake til oss. Da har vi alt i alt et svært spennende mesterskap, som vil være halvspilt tirsdag i denne uken. Etter fire runder står ingen av deltagerne uten poeng, samtidig som en usedvanlig stor ledergruppe har skilt seg ut.

Som man kunne vente har de to høyest rangerte på Elo-skalaen plassert seg i denne ledergruppen. Den velkjente mesterspilleren Jan Sørgjerd fra Askim har meldt overgang fra Nordstrand til IØSS, og har vist seg som et hyggelig tilskudd både til miljøet på spillekveldene og som førstebordspiller på vårt lag som igjen endte på en habil 4. plass i seriespillets 2. divisjon (se egen sak senere).

En viss spent forventning knytter seg også til vårt nye medlem fra Ungarn, Gergely Kosa, som har flyttet til Norge og gjort indre østfolding av seg. Med en rating på 2028 er han øverst på forhåndsrankingen, like foran nevnte Sørgjerd. Ellers må nok klubbformann Eldin David og de ambisiøse ungguttene Theodor Holter og Abishan Arulmaran regnes med.

Samtidig noterer vi at vårt nye medlem Lucas Stigenberg har knallåpnet med to strake seire etter å ha stått over de to første rundene. Det samme gjelder webmaster og særdeles habil klasse 2-spiller Dan Vegar Sletten. Veteranen Odd Andersen fra Tomter har også sneket seg opp i tetgruppen og må aldri undervurderes.

Klubbformann Eldin David er også en av favorittene til årets klubbmestertittel. Her spiller han på 3. bord mot Porsgrunn II’s Gunnar Lie i matchen som IØSS vant 3-1 hjemme på Frivillighetens hus.

Ambisiøse Abishan

Mange spennende dueller har vi hatt, og turneringens to desidert yngste, Emanuel Lindhagen og Tobias Karlsrud, har allerede vist at de kan bite bra fra seg. Tøft gjort av de to talentfulle guttene å bli med i dette racet. Også Silas David, Eldins sønn, er en ivrig og aktiv deltager i klubben og viser gode takter. Øvelse gjør mester, det skal vi tidsnok få se.

Det gleder en sjakkveterans hjerte å se den aktiviteten som er i klubben nå, og vi har så visst plass til flere. Eldin David har også startet opp igjen med sjakkurs for barn i forkant av spillekveldene. Kort sagt: Det er stor sjakkaktivitet i Frivillighetens hus på tirsdagskveldene – drøyt to år etter nedstengningen.

Vi skal nevne at Abishan Arulmaran, som høyst sannsynlig er den i klubben som trener mest sjakk, også har tatt ledelsen i Sarpsborg Sjakklubbs vårturnering. Etter å ha spilt mye lynsjakk på nettet har han nå funnet en god rytme i langsjakk. Etter fem strake seire gikk han på sitt første nederlag i Sarpsborg sist fredag, og i det partiet gjorde han rett og slett et tabbetrekk som ødela en ellers meget lovende stilling med to bønder over. Trass i det forsmedelige tapet, har Abishan et helt poengs forsprang på nummer to etter halvspilt turnering.

I Indre Østfolds klubbturnering må han altså dele førsteplassen med seks andre spillere! (Vi kommer tilbake med noen kommenterte partier – og også en lengre oppsummering av vinterens seriespill, hvor IØSS igjen hevdet seg godt og ble nummer fire av åtte lag.)

Her er stillingen i IØSS’ klubbmesterskap 2022, etter fire av ti runder: Resultatlister (sjakklubb.no)