Som olja lyn under ØM

To av klubbens spillere tok med seg både pokaler, penger, ratingpoeng, heder og ære hjem fra ØM i lynsjakk i Sarpsborg.

Både Shemsi Rukovci og Halvor Hartvig er drevne lynspillere. Det fikk mange av motstanderne merke under Østfoldmesterskapet, som ble spilt på Sangerhuset, sarpingenes sjakkborg, fredag 8. november.

Med 35 deltagere og 18 runder ble det en intens lynkveld med flere hundre partier unnagjort på noen kveldstimer. Ole Kristian Førrisdahl og Sigmund Lunde i arrangørstaben holdt som vanlig stø hånd på rattet, og innen midnatt var østfoldmesteren kåret. Det ble en soleklar og suveren seier til Sarpsborg- nyinnmeldte Edgar Karagyozian (2203), som bare avga to remiser på de 18 rundene. Han var også høyest rangert i turneringen.

Det var tett mellom brettene under ØM i lynsjakk på Sangerhuset. Blant spillerne ser vi IØSS-medlemmene Shemsi Rukovci og Halvor Hartvig. Bildene er hentet fra facebooksiden til Sarpsborg Sjakklubb. ALLE FOTO: BABAK IRANDOUST/ SARPSBORG SJAKKLUBB

Nesten på pallen

Begge deltakerne fra Indre Østfold Sjakkselskap slo pent ifra seg. Shemsi Rukovci (med en lynrating på 1890) var regjerende østfoldmester, og snuste på en pallplassering til han tapte sisterundepartiet mot Avduraim Dogani fra Fredriksstad. Naturlig nok stakk det tapet litt, noe Shemsi også innrømmer, men han var likevel godt fornøyd med 4. plassen totalt og ØM-tittelen for senior.

– Ærlig talt hadde jeg litt marginer imot, da jeg også tapte et parti på tid. Men jeg er fornøyd, sier Shemsi etter å ha sanket 12 poeng på de 18 rundene. Han tjente 17 lynratingpoeng og kom seg dermed over 1900.

Klubbkamerat Halvor Hartvig (1576) gjorde en sterk turnering med 10. plass totalt og seier i ratinggruppe C. Med sin relativt lave lynrating kunne han sette 36 poeng i ratingbanken, noe som vitner om en god prestasjon ved sjakkbrettet denne fredagskvelden.

– En perfekt gjennomført turnering, både fra spillere og arrangør, kommenterer Halvor.

En fornøyd Shemsi mottok pokal og penger for 4, plass i turneringen og ØM-tittel i seniorklassen fra turneringsleder Ole Kristian Førrisdahl.

Turneringer på løpende bånd

Novembermørket har senket seg, og da passer det vel ikke så dårlig at sjakkturneringene kommer ganske tett i Østfold fremover. Igjen er det Sarpsborg Sjakklubb som står bak det meste.

Allerede denne fredagen, den 15., er det Oddvar Eriksens æresturnering, en seks runders hurtigsjakkturnering i Norges Grand Prix. Sted er som vanlig Sangerhuset. Her er det satt et tak på 42 deltakere, og i skrivende stund er det 20 ledige plasser, så det er bare å hive seg med. Betenkningstiden er 10 minutter per spiller per parti, med et tidstillegg på fem sekunder for hvert trekk. Oddvar Eriksen, Sarpsborg Sjakklubbs eldste aktive spiller, hedres gjennom denne turneringen. En fin utfordring for Indre Østfolds ungdommer – hva med å reise ned og gi litt lynbank?

Halvor Hartvig mottar sin premie av turneringsleder Førrisdahl, mens Shemsi Rukovci følger med.

Lagsjakk er moro, det vet vi. Torsdag 28. november arrangerer Fredriksstad Schakselskap ØM i hurtigsjakk for lag på Lisleby samfunnshus. Der byr de som vanlig på flotte spilleforhold – og en mulighet for oss her oppe til å sette Indre Østfold på lagsjakk-kartet enda en gang.

Bare to dager etter skal det – etter sigende – for første gang på 40 år arrangeres en sjakkturnering i Rakkestad, i midten av Østfold. Det er Sarpsborg Sjakklubb som står for Østfoldmesterskapet i hurtigsjakk (individuelt) lørdag 30. november, sammen med Rakkestad Sjakklubb, som er i en oppstartsfase.

Spillested er det tidligere helsehuset, som i dag rommer frivillighetssentral og familiesenter. Det loves flotte spilleforhold, og med ni runder hurtigsjakk blir det en perfekt anledning til å finpusse spilleform og åpningsrepertoar, og bygge opp litt selvtillit foran den neste seriesjakkhelgen, som nærmer seg.

D.A.