Så nær, så nær …

Missede sjanser og marginer imot.

Dermed ble det verken opprykk eller en «plass på pallen» for Indre Østfold Sjakkselskap. I to jevne kamper ble det tap 1,5-2,5 mot både Fredriksstad og Lillestrøm. Serieledelse inn i avslutningshelgen ble til den litt sure fjerdeplassen. Resultatmessig havnet vi likevel på plussiden med fire seire og tre tap, og vi må alt i alt si oss fornøyd med sesongen.

Så er det bare å gratulere Fredriksstad Schakselskap med førsteplassen i 2. divisjon avdeling B og fortjent opprykk til 1. divisjon. De slo oss i en jevn og spennende match på Sangerhuset i Sarpsborg lørdag, og fulgte opp med å vinne borte mot Strømmen i en helt avgjørende seriefinale på søndag. Lillestrøms høyt ratede mannskap måtte nøye seg med andreplassen, etter å ha gått på et sjokktap mot Stjernen33 på lørdag.

Shemsi Rukovci (t.v.) og Eldin David i kamp på de to øverste bordene mot Fredriksstads Avduraim Dogani og Raad Mirza i Sarpsborg lørdag.

Eldin ubeseiret

Underveis i helgens oppgjør var opprykk ikke en så fjern og urealistisk mulighet for oss som de mer nøkterne observatører kanskje ville tro. Både Fredriksstad og Lillestrøm fikk kamp til døra, og til syvende og sist var det marginer og missede sjanser som avgjorde. Da røyken hadde lagt seg, kunne vi tillate oss å være en smule skuffet og småirriterte over forspilte muligheter.

Eldin David (2. bord) og Theodor Holter (4. bord) ble våre poengplukkere denne helgen, begge med flotte 1,5/2. Eldin har gått i bresjen gjennom hele seriesjakksesongen med sterkt spill og et strålende resultat; 5,5 poeng og ubeseiret gjennom samtlige 7 runder. En ratingframgang på 75 poeng sier også sitt om innsatsen.

Theodor Holter (t.v.) har kommet inn i en Caro-Kann-åpning han kjenner ganske godt mot Fredriksstads Steinar Sæther. Partiet endte remis. I bakgrunnen til høyre spiller vertene for dobbeltmatchen på Sangerhuset, Sarpsborg Sjakklubb, mot Drammen Tigers.

Slitne hoder

Også vår førstebordspiller Shemsi Rukovci leverte prima innsats og var ubeseiret på de første fem rundene. I likhet med Dag Andersen på tredje bord fikk han imidlertid en vanskelig avslutningshelg og tapte begge partier. Det virket som vi begge ble slitne og tappet for offensiv kraft utover i partiene, og dermed ble det tøft mot sterke motstandere.

Vi hadde absolutt våre sjanser. På et tidspunkt i partiet mot Lillestrøms Ludy Helsio Sousa (2216) hadde Shemsi vinnende fordel (på computerspråket), men ballen skal jo i mål. Og det ble vanskelig etter at Shemsi gjorde et tabbetrekk rett før tidskontrollen, med tidsnøden hengende over hodet. Det ville seg bare ikke mot en spiller som nylig sikret seg et napp i IM- tittelen.

Spillende turneringsleder Øyvind Bentsen fra Sarpsborg Sjakklubb ønsker velkommen både til 1. divisjons- og 2. divisjonskamp i Sangerhuset.

Ofret dronningen på kvinnedagen

Også undertegnede hadde muligheter underveis i partiet mot Ivar Chavannes (2106), men hodet hang ikke helt med i de kompliserte variantene. Før kampstart spøkte jeg litt med at siden det var kvinnedagen burde vi i alle fall ikke ofre dronningen. Så var det akkurat det jeg gjorde i dette viktige partiet. Med tre lette offiserer for madamen oppnådde jeg en fordel, som etter hvert rant ut i sanden.

Her skulle du ha spilt sånn og sånn og sånn … Avduraim Dogani hadde sterke meninger om partiet til klubbkamerat Raad Mirza, etter at denne tapte for Eldin David. Shemsi Rukovci ville også ha et ord med i laget.

Med en nesten umenneskelig variant kunne jeg faktisk ha fått en vinnende fordel ved å beholde dronningen på brettet. Jeg så det ikke! – jeg så nesten ingenting, det var i alle fall det jeg følte etter partiet. Med skuffelsen en time eller to på avstand, viste min kjære kompis compen meg varianten med den største selvfølgelighet. Det var et svært komplisert og spennende parti, der mesterspilleren til slutt trakk det lengste strået i en duell som varte 75 trekk.

Våre poengplukkere Eldin David (nærmest t.v.) og Theodor Holter i kamp mot Lillestrøms Dag Ulvin og Audun Kvam på Frivillighetens hus søndag.

Yngstemann på laget, Theodor, avsluttet knallsterkt denne helgen. Med seier og remis i de viktige toppkampene endte han på 2,5 poeng og 50 prosent score på de fem rundene han spilte. Bravo! Seieren mot Audun Kvam (2044) kom etter konsentrert og innbitt innsats; Theodor regnet så mye og så langt at han nesten sjanglet etterpå. Men du verden, en sånn innsatsvilje kan bringe mange gleder ved sjakkbrettet. Så skal det sies at motstander Audun Kvam bukket stygt i remisstilling og måtte gi fra seg dronningen for springer. Istedenfor å fortsette med tårn mot dronning med mange bønder på brettet, ga han opp.

Shemsi ga Lillestrøms nyervervelse Ludy Helsio Sousa skikkelig kamp på førstebordet. Vår mann spilte sterkt helt til han bukket rett før tidskontrollen ved 40 trekk.

Vi ble altså middelhavsfarer til slutt, men følelsen av å være serieleder gjennom tre helger sitter i. Det er en følelse som rett og slett gir mersmak. At vi tross alt var så nær å utrette det helt store, må vi bare ta med oss videre.

Indre Østfold står godt plassert på sjakkartet, også det er noe å ta med seg.

D.A.

Her kan du spille gjennom partiet Theodor Holter-Audun Kvam fra kampen mot Lillestrøm: