Arvid hadde ikke glemt hvordan brikkene går

Arvid Kolstad (77) var klubbens leder i 21 år og er æresmedlem av Indre Østfold Sjakkselskap. Nå holder den tidligere så aktive sjakkspilleren seg i sving med turer i skog og mark og har lagt sjakken på hylla.

Men på spillekvelden sist tirsdag gjorde vårt æresmedlem et lite comeback i klubben. Inn døren med et smil – og der kunne han konstatere at det gror godt i rekkene. En hel liten garde av unge spillere har kommet til siden han selv var aktiv i klubben. Og selvsagt synes han det er stas at klubbens lag har rykket helt opp til 2. divisjon i seriespillet.

Arvid Kolstad med bevisene på at han har mottatt NSFs hedersplakett og er æresmedlem i Indre Østfold Sjakkselskap.

Hedret av sjakkforbundet

Jeg har ikke spilt sjakk på flere år, men følger jo med på Magnus da, sier Arvid Kolstad og lurer på om han selv husker hvordan brikkene går.

Men det er vel som å lære å svømme eller sykle, det. Trekkene sitter om ikke annet i fingrene. Og 77-åringen lar seg utfordre til et kjapt parti.

Arvid ble æresmedlem av Indre Østfold Sjakkselskap etter at han gikk av som leder i 2014. Og i 2015 fikk han Norges Sjakkforbunds hedersplakett.

Han har slitt med sykdom og er ærlig på at han av den grunn møtte veggen både med sjakken og virksomheten i historielaget i Eidsberg. For noen uker siden falt han også og slo seg stygt.

Det har buttet imot, men det går greit nå. Kona og jeg går turer i Trømborgfjella så ofte vi kan, og så er vi mye på hytta i Rødenes, forteller Arvid.

Tredjeplass i NM

Han kan vise til godt over 30 år i sjakken fra han ble med i Marker Sjakklubb tidlig på 1980-tallet – og frem til han gikk av som formann i Indre Østfold Sjakkselskap i 2014. 21 år sammenhengende som leder ble det.

Etter årtusenskiftet levde klubben i en drøy tiårsperiode en omflakkende tilværelse, med flytting fra Folkets Hus i Askim til den gamle Rugevillaen på Høytorp fort, og derfra videre til Mysebu før det ble noen år i Arbeiderpartiets lokaler i Mysen. Til sist fant vi for fem år siden frem til Frivillighetens hus i Askim.

Sin siste landsturnering spilte Arvid Kolstad i Moss i 2006. Og høydepunktet var nok uten tvil da han til siste trekk kjempet om seieren i klasse 4 under NM på Røros i 2002. I siste runde trengte Arvid bare remis mot Fredriksstads Thorbjørn Skaug for å dra i land klasseseieren, og underveis sto han til og med til vinst. Men det ble tap, og Arvid måtte ta til takke med tredjeplassen.

Som jo også er en sterk prestasjon – og et godt minne fra et sjakkliv.

D.A.